Ben je een zelfstandige die zijn zelfstandig statuut en zijn bijhorende BTW-nummer wil opzeggen? Dan zal je al snel merken dat je je statuut en bijhorende activiteit niet zomaar in 1,2,3 kan stopzetten en dat je er ook bij het opzeggen alleen voor staat. Omdat wijzelf, niet toevallig ook zelfstandigen, er niet zonder hulp in slaagden om spontaan in chronologische volgorde te zeggen welke stappen je dient te volgen, maakten we volgend handig overzicht:
Stap 1. Contacteer eerst uw onderneminglokket
Neem in de maand waarop je de zelfstandige activiteit zal stopzetten contact op met uw ondernemingsloket (vb. Acerta, Xerius, Partena, Securex,…). Je zal bij hen een verklaring op eer dienen af te leggen dat je wil stoppen als zelfstandige. Dat doe je ter plaatse bij het ondernemingsloket (of online indien het ondernemingsloket in kwestie de mogelijkheid biedt). Bezorg hen je ondernemingsnummer, kopie van de identiteitskaart en datum waarop je de zelfstandige activiteit wenst stop te zetten. Zij zullen je dan laten schrappen uit de KruispuntBank van Ondernemingen => Het resultaat is een bewijs van schrapping, een soort van uittreksel uit de KruispuntBank van Ondernemingen met schrapping van uw zelfstandige activiteit dus. Dit uittreksel dien je dan binnen de 15 dagen mee te nemen naar Stap 3 (= schrapping sociaal verzekeringsfonds).
Stap 2. Informeer het BTW controlekantoor
Binnen de 1 maand dien je bij het BTW controlekantoor dat bevoegd is voor jouw regio aangifte te doen van de stopzetting van je activiteit. Typ bij de BTW controlekantoor zoeker je postcode en zoek naar een controlekantoor waar bij staat “aangifte van aanvang, wijziging of stopzetting werkzaamheid (BTW)”. Dat kantoor bezorg je het aanvraagformulier tot stopzetting van een activiteit. Dit hoef je uiteraard enkel te doen als je een activiteit uitvoert die onderworpen is aan btw.
Stap 3. Schrapping bij de sociale zekerheid en ziekenfonds
Binnen de 15 dagen na het ontvangen van het uittreksel uit stap 1 dien je je tot de sociale zekerheid te richten. De stopzetting van het zelfstandige statuut bij het sociale verzekeringsfonds wordt normaal gezien door dezelfde instantie behartigd als in stap 1. Om hieruit geschrapt te worden heb je nodig:
– Fotokopie van de schrapping uit de KBO (stap 1)
– Een persoonlijke verklaring tot stopzetting invullen
Stap 4. Betaal sociale bijdrage voor het laatste kwartaal
U dient nog sociale bijdrage te betalen voor het volledige bedrag van lopende kwartaal waarin u opzegt, tenzij u de pensioenleeftijd/vervroegd pensioen bereikt of komt te overlijden.
Stap 5. Dien uw laatste btw-aangifte in
Het feit dat de activiteit wordt stopgezet, neemt uiteraard niet weg dat u voor dat betreffende jaar nog steeds uw btw-aangifte dient in te dienen.
Stap 6. Sluit actieve vergunningen af
Sluit nog lopende vergunningen af, denk maar aan de specifieke vergunning die bijvoorbeeld beenhouwers hebben.
Laatste berichten van Johan (toon alles)
- Review: Philips Ambilight The One TV - 30 juni, 2024
- Wat betekent rave party? - 1 januari, 2024
- Wat betekent de uitdrukking de plaat poetsen? - 1 januari, 2024
- Wat betekent Slay? - 1 januari, 2024
- Wat betekent Woke? - 1 januari, 2024
Beste,
Hoe is het dan als je gelijkstelling wegens ziekte en een uitkering wegens invaliditeit ontvangt? Blijft de gelijkstelling dan toch nog lopen tot de pensioengerechtigde leeftijd? Mijn echtgenoot heeft zijn zaak 10 december 1910 moeten sluiten wegens een ongeval, hoopte deze terug te kunnen op starten, maar helaas wegens zijn slechte gezondheidstoestand zal dit niet meer mogelijk zijn.
mvg ann janssens (echtgenote)
Dag Ann,
Goeie vraag, de logica vertelt me dat je een uitkering van arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen ontvangt zolang je nog zelfstandige bent, maar ik durf het ook niet met zekerheid zeggen. Wat je in zo’n specifieke situatie het best kan doen is deze vraag neerleggen bij het sociaal secretariaat waar uw echtgenoot is bij aangesloten (vb. Xerius, Securex, Acerta,…). Zij kunnen je wel met zekerheid een antwoord bezorgen!
Groeten,
Johan