Een veelgestelde vraag die iedereen zich stelt voor de start van de play-offs in de België luidt als volgt: hoe gaat dit nu eigenlijk in zijn werk? Zowel voetbalkenners als niet-kenners worstelen nog steeds met deze vraag. En terecht, want wie de competitiehervorming (al sinds 2009!) klaar en duidelijk en zonder aarzeling kan uitleggen is volgens ons de bedenker van deze play-offs. Gelukkig hebben wij alles netjes op een rijtje gezet zodat je voor eens en altijd weet hoe de play-offs in de Belgische eerste klasse (Jupiler Pro League) in hun werk gaan.
Reguliere competitie
De Jupiler Pro League telt 16 ploegen. Deze spelen tweemaal (thuis en uit) tegen elkaar. Er worden dus 30 speeldag afgewerkt. Op basis van de rangschikking na deze 30 speeldagen worden de ploegen onderverdeeld in 3 play-offs: play-off 1 (= top 6), play-off 2 (= nummers 7 tot en met 14) en play-off 3 (= laatste 2 ploegen). Sinds de invoering van de play-offs kunnen we stellen dat de competitie pas echt begint vanaf de play-offs.
Play-off 1
Deze play-offs zijn diegene die de kampioen gaan bepalen. De ploegen die bij de eerste 6 zijn geëindigd mogen play-off 1 spelen. Ook hier spelen alle ploegen tweemaal tegen elkaar. We krijgen dus een mini-competitie van 10 speeldagen. Wie na deze 10 speeldagen aan kop staat is de nieuwe kampioen. Een niet onbelangrijk gegeven is dat het puntenaantal van alle ploegen wordt gehalveerd (ze starten dus niet terug vanaf 0). Alle punten worden dus gedeeld door 2 en afgerond naar boven. Heeft Standard bijvoorbeeld 55 punten dan beginnen ze play-off 1 met 28 punten. Haalt Genk 60 punten dan starten ze met 30 punten. Heb je als club dus een grote voorsprong uitgebouwd in de reguliere competitie dan wordt deze in een vingerknip gehalveerd.
De eerste twee ploegen spelen in de Champions League terwijl de derde in de stand in de Europa Leaugue uitkomt. Nummer vier speelt tegen de winnaar van play-off 2 om het laatste ticket voor de Europa League.
Play-off 2
De nummers 7 tot en met 14 worden onderverdeeld in 2 poules van 4 ploegen. Zij beginnen wel terug vanaf 0 punten en spelen ook tweemaal tegen elkaar. Dus nog 6 matchen in totaal. De winnaars van deze poules spelen de finale van play-off 2. Wie deze finale wint, speelt daarna nog tegen de vierde uit play-off 1 om het laatste Europa League ticket. Met andere woorden, de nummer 14 van de reguliere competitie maakt nog kans om het jaar nadien in Europa uit te komen.
Play-off 3
De laatste twee ploegen uit de reguliere competitie spelen misschien wel de meest merkwaardige play-offs ooit. De nummer 15 begint met 3 punten voorsprong en speelt 3 van de 5 onderlinge duels thuis. Na deze 5 matchen wordt een klassement opgemaakt. Wie eerst eindigt speelt barrages met 3 teams uit tweede klasse om zo nog kans te maken op een verlengd verblijf in de Jupiler Pro League. De verliezer zakt naar de tweede klasse.
Kampioenen sinds invoering play-offs
Sinds de invoering van de play-offs in het seizoen 2009-2010 zijn volgende ploegen kampioen gespeeld:
- 2009-2010 = RSC Anderlecht (eerste na reguliere competitie)
- 2010-2011 = Genk (tweede na reguliere competitie)
- 2011-2012 = RSC Anderlecht (eerste na reguliere competitie)
- 2012-2013 = RSC Anderlecht (eerste na reguliere competitie)
- 2013-2014 = RSC Anderlecht (derde na reguliere competitie)
Nick Van Ranst
Laatste berichten van Nick Van Ranst (toon alles)
- Hoe kan pralaya yoga jouw leven boosten? - 16 augustus, 2024
- Hoe efficiënt thuiswerken? - 12 augustus, 2024
- Hoe kan je haaruitval tegengaan? - 26 juli, 2024
- Ontdek de spannende wereld van online gokken - 26 juli, 2024
- Hoe kies je de beste ramen voor jouw huis? - 14 juli, 2024