Hoe stop je met het nemen van slaappillen?

Het nemen van slaappillen heeft je misschien voor een bepaalde periode geholpen om wat beter te slapen. Nu wil je er echter vanaf. Toch klinken alle slapeloze nachten en ontwenningsverschijnselen die je in het verschiet liggen niet al te aanlokkelijk. Tegelijkertijd weet je dat het ook niet gezond is om deze pillen voor een langere periode te blijven slikken. Bovendien worden ze, in ieder geval in Nederland, niet vergoed via het basispakket van de ziektekostenverzekering. Zo kan het een dure bedoening worden. Misschien heb je al eens geprobeerd om van de pillen af te komen, maar zonder succes. Hoe stop je nu op de juiste manier met slaappillen?

Bouw het nemen van slaappillen langzaam af

Het stoppen met slaappillen kan, net zoals stoppen met roken, leiden tot hartkloppingen, angsten, depressieve gevoelens en een slechte nachtrust. Om de ontwenningsverschijnselen minimaal te houden of gewoon in zijn geheel te voorkomen, is het zaak dat je de pillen langzaam afbouwt. Geef je lichaam de kans om aan een lagere dosis te wennen. Praat wel altijd eerst met je dokter voordat je gaat stoppen.

Met de dokter in gesprek

Je arts weet welke medicatie je neemt en hoe deze moet worden afgebouwd. Als je aangeeft dat je met je slaappillen wilt stoppen, kan hij je dus adviseren en een afbouwschema geven. Zo kan jij het gebruik van de pillen niet te snel opgeven, maar ook niet te langzaam. Vaak zal het je twee tot vier maanden kosten.

Neem extra rust

Zonder slaappillen is de kans groot dat je tijdelijk weer even moeite krijgt met slapen. Toch heb je dagelijks zeven tot acht uur slaap nodig. Als je dit quotum wilt halen, kan het dus verstandig zijn om wat meer tijd te reserveren voor je nachtrust. Plan ook iedere dag een half uurtje in om even te kunnen rusten, mocht dat nodig zijn. Gun jezelf daarnaast extra rustmomenten als je duizelingen ervaart of hoofdpijn voelt opzetten. Geef dit ook aan je arts door.

Neem iemand in vertrouwen

Mocht je last krijgen van ontwenningsverschijnselen, dan wil je daar natuurlijk niet alleen mee rondlopen. Zeker klachten als depressieve gevoelens en angst kunnen je het gevoel geven dat je er helemaal alleen voor staat. Vertel een familielid, een vriend of een collega over je plannen om te stoppen. Dit zal er niet alleen voor zorgen dat zij meer begrip kunnen opbrengen wanneer je een keer een slecht humeur hebt of moe bent, maar ze kunnen je ook aanmoedigen. Zo voel je je minder alleen. Dat kan net dat extra zetje in je rug zijn dat je nodig hebt om door te gaan met je afbouwschema.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *