Hoe onderhoud je je waterleidingen?

Niets zo vervelend als een verstopte leiding, vieze geuren of nog erger: een lek. Het advies van elke loodgieter is om je leidingen in huis goed te onderhouden. Maar hoe doe je dit?

Reinig je leidingen regelmatig

Spoel je leidingen regelmatig met zout, een zeepsopje en warm water, dus geen ontstopper. Gebruik zo veel mogelijk natuurlijke oplossingen zoals baksoda of azijn en laat enkele uren weken. Je kan ook preventief werken door olie, boter en afvalresten altijd in de vuilbak te gooien in plaats van in de gootsteen. Door zeep, olie en afval kunnen je leidingen namelijk verstopt raken. Als je toch een verstopte leiding hebt, gebruik eerst een mengsel van soda en heet water en probeer voor een oppervlakkige ontstopper een plopper. Gebruik zeker geen chemische ontstopper want deze zijn namelijk vaak schadelijk voor jou, het milieu en je leidingen. Als je verstopping diep zit, bel je best zo snel mogelijk een specialist die het kan vrijmaken.

Gebruik waterverzachters

Gebruik onthardingszout om je water te verzachten. ‘Hard’ water betekent dat er een hoger calcium en magnesium gehalte in je water zit. Door onthardingszout te gebruiken, heb je minder hard water, waardoor je minder kalkaanslag hebt en je waterapparaten ook langer meegaan. Let wel op: kalkaanslag is niet per se slecht gezondheid. Wel moet je bij harder water meer schoonheidsproducten gebruiken en ligt de efficiëntie van je verwarmingsapparaten een heel pak later. Daarbovenop kunnen je kranen beginnen lekken door de kalkaanslag en is er een kans dat je leidingen dichtslibben.

Wat in de winter?

In de winter krijgen je leidingen heel wat te verduren: denk maar aan sneeuw en vrieskou die ervoor kunnen zorgen dat je leidingen breken. Wat te doen? Zet allereerst je buitenkraan uit in de winter, alsook andere kranen die je nauwelijks gebruikt. Zorg er natuurlijk wel voor dat er geen resterend water blijft zitten, dus laat eerst je buitenkraan uitlekken voor je hem volledig dichtdraait. Als je je buitenkraan in de winter toch gebruikt – bijvoorbeeld als je je auto wil wassen nadat het zout op de weg van de zoutstrooier op je auto is gekomen – volg je steeds dit stappenplan om de kraan opnieuw te sluiten.

Let in de winter ook op je verwarming: zorg dat je binnentemperatuur altijd rond een constante blijft en werk met een thermostaat. Schakel dus nooit handmatig al je verwarming uit, want dit kan tot gebroken leidingen leiden als het binnen te koud wordt.

Ten slotte kan je wanneer je buitenleidingen aanlegt deze ook isoleren door middel van glaswol of een verwarmingskabel. Glaswol is voordeliger, maar een verwarmingskabel geeft je een grotere garantie dat je leidingen niet bevriezen.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laatste berichten van Nick Van Ranst (toon alles)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *