Hoe lekken opsporen in je leidingen?

Hoe lekken opsporen is meestal geen lachtertje. Voorheen was een lekkage detecteren vaak een kwestie van het openhalen van muren en vloeren in huis. Om hoge kosten en veel puin in huis te voorkomen, lieten veel woningbezitters de lekkage ongemoeid. Met alle gevolgen van dien! Als gevolg van de lekkages in huis ontstond er een nare, onhygiënische waterschade. Denk bijvoorbeeld aan schimmel- en zwamvorming op de muren van woningen. Ook kon er houtrot in de houten dakconstructie van woningen ontstaan, als het om een lekkage onder de dakbedekking ging. Tegenwoordig zijn er gelukkig verschillende hulpmiddelen voor het achterhalen van de bron van een lekkage. Zo is het uitvoeren van hak- en breekwerk voortaan overbodig!

Lekdetectie middels ultrasone trillingen

Bij koudwaterleidingen kunnen ultrasone trillingen worden ingezet om de bron van een lekkage te achterhalen. Het verschil in tijd tussen het versturen van de trillingen en het ontvangen van de weerkaatsing hiervan, verklapt waar de lekkagebron zich bevindt. Op basis van deze informatie kan een loodgieter vervolgens voor het herstel van de lekkage zorgen. Des te sneller een lekkage wordt aangepakt, des te kleiner is de kans op een ernstige waterschade aan je woning.

Thermografische camera bij warmwaterleidingen

Een alternatief voor het gebruik van ultrasone trillingen, is het gebruik van een thermografische camera. Zoals de naam van dit type camera al verklapt, werkt dit type camera op basis van het verschil in temperatuur. Het water binnen een warmwaterleiding zal een hogere temperatuur hebben, dan het water wat uit de leidingen gelekt is. Een thermografische camera kan niet alleen voor waterlekkages gebruikt worden, maar bijvoorbeeld ook voor een warmtelek in huis.

Zowel ultrasone trillingen als een thermografische camera kunnen gebruikt worden voor het opsporen van lekkages in de buurt van de gootsteen. Ook wanneer het om een lekkage rond de gootsteenafvoer gaat. Laat bijvoorbeeld warm water door de afvoer stromen, om het uit de afvoer gelekte water te kunnen traceren.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laatste berichten van Nick Van Ranst (toon alles)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *