Hoe kies je een AVP?

Je kind gaat spelen bij een vriendje of vriendinnetje van school. Terwijl je kind driftig aan het spelen is, stoot je kind een dure lamp van het dressoir. In duizend stukjes, niets meer aan te repareren. Je wilt de schade vergoeden, maar je hebt geen centen als water. Ondertussen willen de ouders van het vriendje of vriendinnetje de schade ook graag vergoed zien. Dit is een typisch geval voor de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Broodnodig, zo’n verzekering, maar hoe kies je er eigenlijk een, tussen het oerwoud van verzekeraars en dekkingen?

Allereerst: waarom is een AVP nodig?

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren zorgt ervoor dat je niet voor torenhoge kosten komt te staan als je aansprakelijk wordt gesteld. Al door botte pech kun je een aansprakelijkheidstelling krijgen. Deze verzekering is niet verplicht, maar het is wel een hele nuttige verzekering. Breng je een ander onbedoeld schade toe, dan kun je voor flinke kosten komen te staan.

Denk bijvoorbeeld aan schade aan andermans eigendommen. Schadevergoedingen daarvoor kunnen zo in de duizenden euro’s lopen. En dan willen we nog niet denken aan letselschade: een kostenpost die tot een persoonlijke faillissement kan leiden. Daarom is een AVP nuttig. Als we ons allemaal verzekeren, blijft de premie betaalbaar en doet niemand moeilijk over het laten vergoeden van schade.

Verwar de AVP niet met de WA-verzekering!

Veel mensen verwarren de AVP met de WA-verzekering. Dat komt doordat de betekenissen van de afkortingen veel op elkaar lijken. Daar komt nog bij dat de AVP een tijd lang WA heeft geheten. Goed om te weten: de ene is de Aansprakelijkheidsverzekering Voor Particulieren, terwijl de andere de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering is. Het lijkt alsof het precies hetzelfde dekt, maar dat is niet zo.

Een WA-verzekering is namelijk bedoeld voor auto’s. Je kunt bijvoorbeeld je auto helemaal laten verzekeren, tegelijk met de risico’s voor schade aan anderen (allrisk) of alleen het casco (cascoverzekering). Deze verzekering biedt dus geen dekking voor aansprakelijkheid die buiten de weg wordt veroorzaakt. Andersom geldt het net zo: een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren vergoedt geen schade die je hebt veroorzaakt met motorvoertuigen. Daarvoor heb je een WA-verzekering nodig.

Letten op de dekking

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt niet alleen materiële schade die door jou is veroorzaakt, maar ook letselschade. Het is goed om bij de verzekering te kijken naar de dekking. Welke schade wordt precies gedekt? Zijn er uitzonderingen die niet onder de dekking vallen? En welke dan? Hoe gaat een andere verzekeraar daarmee om? En wie is er precies verzekerd?

Een AVP kan namelijk ook voor eventuele kinderen gelden. Dit is het geval bij een AVP met een gezinsdekking. In dat geval staan de kinderen bij de polis op. Rijdt je kind per ongeluk tegen een geparkeerde auto aan, en is er schade? Dan wordt de schade gewoon vanuit je aansprakelijkheidsverzekering vergoed.

Vergelijken op voorwaarden

Verzekeraars veranderen hun voorwaarden regelmatig. Daarom is het een goed idee regelmatig te controleren of je verzekering nog voldoet. Zijn er misschien uitsluiten bij gekomen? Is de dekking ingeperkt? Dan kun je overwegen om over te stappen naar een verzekeraar met gunstigere voorwaarden. De voorwaarden en de dekking zijn de belangrijkste factoren van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Vergelijk verzekeraars op deze twee zaken, en neem ten slotte de kosten van een verzekering in overweging. Op die manier vind je de meest voordelige verzekering voor jouw (gezins)situatie.

De kosten van een AVP vergelijken

Wanneer je kiest voor een AVP, is het verleidelijk alleen op de kosten van de verzekering te letten. Hoewel de premie een belangrijke factor is bij het vergelijken van AVP verzekeringen, zou het niet de doorslag moeten geven. Juist de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering is heel belangrijk.

Heb je eerst gekeken naar de dekking en de voorwaarden en kom je tot de conclusie dat de verschillen minimaal zijn, dan kun je kijken naar de kosten van een AVP. Weegt een besparing op de maandpremie op tegen een kleinere dekking? Of wil je toch liever iets meer betalen en completer verzekerd zijn? Het is een afweging die voor iedere verzekerde anders is.

 

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laatste berichten van Nick Van Ranst (toon alles)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *