Hoe gaat een online veiling in zijn werk?

Je kent ze wel, de online platformen waar je kan bieden op allerlei buitenkansjes, van vakantieverblijven, een dagje wellness tot kookpotten en zelfs auto’s en vastgoed. Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk? Met deze tips doe jij binnenkort misschien wel de aankoop van je leven!

Waarop kan ik bieden?

Simpel, je kan het zo gek niet bedenken of je kan het wel vinden op een veilingsite. De meest gekende zijn uiteraard de vakantieveilingen waar je voor geen geld een reis naar een zonnige vakantiebestemming op de kop kunt tikken. Daarnaast kan je op heel wat veilingsites ook materiaal vinden uit faillissementen of stockverkopen. Heel handig als je een doe-het-zelver bent en op zoek bent naar betaalbaar materiaal. Ook de online verkoop van auto’s is in opmars. Een tweedehandse auto of motor kopen uit een faillissement? Je kan via een auto veiling soms echte pareltjes op de kop tikken. Zie je het echt groots, dan is er nog de vastgoedveiling. Stevig in opmars sinds de Corona-pandemie en de vervanger van wat vroeger de openbare verkopen waren. 

Hoe gaat het in zijn werk? 

Om te bieden heb je een login nodig op de veilingsite. Van zodra je die hebt aangemaakt, kan je beginnen bieden. De aftelklok geeft aan hoe lang de veiling nog loopt. Zie je een buitenkans waarop je wil bieden, dan kan je veilingavontuur beginnen. En het zenuwslopende wachten tot de aftelklok op nul staat. 

Waar moet ik op letten? 

Check vooraf goed waarop je wil bieden. Als het gaat om een hotelovernachting of wellness-arrangement kijk je best even of je nergens anders hetzelfde aanbod vindt in een promo. Is het aangeboden product wel degelijk het product dat je voor ogen hebt? Zeker bij auto’s maak je best goed je huiswerk. Komt het model en jaartal overeen? Check ook zeker het VIN-nummer. Ga, indien mogelijk, het voertuig bekijken. 

Extra kosten? 

Wanneer je koopt via een veilingsite moet je doorgaans ook een commissie betalen op je aankoop. Informeer je vooraf goed zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zo kan wat een koopje leek, uiteindelijk nog een dure aankoop worden en dat wil je uiteraard wel vermijden. 

Wil je bieden op een vakantieverblijf of ander arrangement, check dan of er geen andere verplicht aan te kopen extra’s bij zitten zoals een toeslag voor weekends, een verplicht te nemen ontbijt of toeristenbelasting. Ook dat kan die buitenkans al heel wat minder aantrekkelijk maken. 

Gouden tip!

Dé tip om jouw buitenkans binnen te halen: kies het tijdstip van je bieding zorgvuldig. Doe je bod bij voorkeur ’s nachts of ’s ochtends vroeg en zo laat mogelijk voor het verstrijken van de veiling. Hou er wel rekening mee dat sommige veilingen de looptijd verlengen als er binnen een bepaalde periode voor het verstrijken nog een bod binnenkomt. 

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laatste berichten van Nick Van Ranst (toon alles)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *