Hoe drink je rosé het best?

Met de zomer en het barbecueseizoen in aantocht, is het tijd om onze wijnkelder aan te vullen. Daarbij mogen uiteraard ook de nodige flesjes rosé niet ontbreken. Dit zomers drankje is de ideale dorstlesser en begeleider van barbecues. Maar hoe drink je rosé het best?

Ice, ice baby!

Het antwoord op de vraag is voor velen voor de hand liggend: gekoeld. Dat klopt! Rosé is een wijn die het best tot zijn recht komt wanneer je hem gekoeld serveert. Wanneer het écht warm weer is, kan je desgewenst nog een ijsblokje toevoegen aan je wijnglas voor een extra verfrissend effect. Laat je wijn zeker niet zomaar op tafel staan tijdens het aperitieven of eten, maar gebruik een wijnkoeler of -tas.

Jong drinken

De meeste roséwijnen zijn geen bewaarwijnen. Laat je flessen dus zeker niet stoffig worden in je wijnkelder want dan bestaat de kans dat je ze niet meer zal kunnen drinken. Een gemiddelde rosé wijn drink je best jong en zeker niet nadat hij meer dan één jaar oud is. Zo kan je genieten van een lekker frisse en fruitige smaak.

Wat eet je bij rosé?

Van droog, over zoet tot mousserend: rosé is dé ultieme zomerwijn. Deze veelzijdige wijn past dan ook bij tal van gerechten: een frisse salade, gegrilde kip, zalm, steak tartare, zomerse gerechten, barbecue en fruitige desserts. Daarnaast is deze wijn een prima metgezel van winterse gerechten zoals een lamsbout of tajine. Ga je de volgende keer wijn bestellen, dan weet je alvast welke wijn je zéker in je winkelmandje moet leggen.

Hoe bekomt roséwijn zijn kleur?

De kleur van roséwijn is afhankelijk van de druiven die men gebruikt. Het is met name de schil van de druif die de kleur afgeeft tijdens het proces. Hoe donkerder de schil, hoe donkerder de kleur van de wijn. Rosé wordt in het algemeen gemaakt van blauwe druiven. Indien de wijnmaker de druiven snel perst, zal de wijn bleker zijn. Worden de druivenschillen langer geweekt, dan zal de roséwijn donkerder van kleur zijn. Het is alleszins een fabeltje dat roséwijn bekomen wordt door het mengen van rode en witte wijn. Dit is trouwens verboden in Europa, met uitzondering van rosé Champagne.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laatste berichten van Nick Van Ranst (toon alles)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *