Een VPN: hoe werkt het?

Met een VPN-verbinding is het mogelijk om meer anonimiteit op het internet te krijgen. Dat komt mede dankzij de beveiligde en versleutelde verbinding. Daarnaast krijg je een ander IP-adres, zodat het niet meer mogelijk is om je locatie te achterhalen. Op die manier kun je bijvoorbeeld eventuele lokale censuur omzeilen. Het is voor hackers niet meer mogelijk om te zien waar je mee bezig bent of welke gegevens je hebt ingevuld. Er zijn verschillende redenen om een VPN-verbinding te gebruiken. Maar hoe werkt het?

Hoe werkt een VPN verbinding?

Een VPN-verbinding werkt aan de hand van het internet. Dat werkt zo: je wilt een website bezoeken en tikt daarom het adres in in je browser. Je computer vraagt aan je router om verbinding met deze site. In een grootboek staat bij welk adres welk IP-adres hoort. Vervolgens wordt de verbinding tot stand gebracht. Er komt vervolgens een reactie van de website terug op dezelfde manier als dat je de website hebt opgevraagd. Zo krijg je de juiste website te zien.

In principe werkt het internet dus met verzoeken en antwoorden. Maar die verzoeken kunnen onderschept worden en het antwoord gemanipuleerd. Met een VPN-verbinding kun je als het ware een extra laag aanbrengen zodat niemand kan zien waar je heen surft en wat het antwoord van de server is.

Zo werkt een VPN

Een VPN is als het ware een veilige en anonieme tunnel waar je de aanvragen doorheen stuurt. Deze aanvragen zijn volledig beveiligd en geanonimiseerd door de VPN-software. Deze software zorgt ervoor dat het verzoek wordt versleuteld. Zo’n versleuteling is bijna niet te kraken. Dit verzoek gaat vervolgens naar de router en de internetprovider. Die stuurt het verzoek niet rechtstreeks naar de website die je wilt bezoeken, maar eerst naar een VPN-server.

Deze VPN-server is de server van een VPN-provider. Die server pakt het verzoek weer uit en stuurt deze naar de website die je opvraagt. Daarna volgt er weer een reactie van de website. Deze reactie wordt door de VPN-server weer opnieuw ingepakt en versleuteld. Deze versleutelde reactie komt dan terecht op jouw computer of smartphone aan de hand van de tunnel. De VPN-software pakt het antwoord weer uit en zo krijg je de juiste website beveiligd en wel te zien.

Encryptie

Natuurlijk is die versleuteling niet echt een fysiek slot met een wachtwoord erop. Wachtwoorden zijn nog steeds te kraken. Om die kans te verminderen gebruiken VPN zeer complexe versleutelalgoritmes. Zo wordt je aanvraag omgezet naar een reeks bijna onleesbare tekens van letters en cijfers. Een mens kan zo’n aanvraag niet ontcijferen; dat kan alleen de VPN-server. Doordat bij een normaal verzoek op het internet in te zien valt waar het verzoek vandaan komt en waar het naartoe moet, wordt deze data versleuteld. Zo kan niemand deze data lezen. Het is dus niet meer mogelijk om je aanvragen te onderscheppen en te herleiden. Het enige wat te lezen valt, is de informatie van de VPN-server.

Daardoor krijg je ook een ander IP-adres. Dit IP-adres is gekoppeld aan een andere locatie. Maak je verbinding met een server in Duitsland, dan krijg je dus een Duits IP-adres.

Beginnen met een VPN

Nu je snapt hoe een VPN-verbinding werkt en wat je ermee kunt, kun je aan de slag met een VPN. Daarvoor heb je wel een abonnement nodig. Er zijn tientallen aanbieders op de wereld. Kies voor een goed aangeschreven VPN-aanbieder. Zo blijft je privacy goed beschermd en wordt je verbinding niet traag. Daarvoor kun je verschillende reviews lezen.

Een VPN-verbinding zet je eenvoudig zelf op. Je hoeft niets zelf te veranderen aan je netwerkinstellingen. Dat doet de software van de VPN-aanbieder al voor je. Het enige wat je hoeft te doen is een abonnement af te sluiten, de bijhorende software te downloaden en in te loggen. Kies vervolgens je gewenste locatie van de server en maak verbinding. De rest gebeurt vanzelf.

The following two tabs change content below.

Nick Van Ranst

Nick is mee verantwoordelijk voor de inhoud van hoedoen.be. Hij vindt het interessant om mensen met handige tips op weg te helpen naar een oplossing.

Laatste berichten van Nick Van Ranst (toon alles)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *